FOR HELP pomáhá lidem s autismem

15. března 2022 , 12:31

15. března 2022, 12:31

Spolek For Help /Pro pomoc/ jak již název napovídá, sdružuje lidi a aktivity, jejichž cílem je pomáhat zejména dětem a lidem, kteří trpí tzv. Autismem.

Je jedním z mála center, která se zaměřují na osvětu mezi běžnou populací a zároveň sdružují podobně zasažené rodiny. Dokážou zprostředkovat nejen odbornou terapeutickou pomoc a také organizují různá setkání například se zvířátky, která autistům, zdá se, mnohdy rozumí více než my sami.

Co je Autismus

Autismus lze jen těžce definovat tak, ať hned všichni rozumíme, co se pod  tímto označením ukrývá. Velmi stručně lze však říci, že lidé s touto diagnózou mají společné to, že vnímají a prožívají svět kolem sebe, ale i uvnitř sebe, odlišně a doposud nedokážeme s určitostí říci, co jsou příčiny vzniku tohoto onemocnění.

Odlišné vnímání reality přináší kromě nesnází ale také něco, co nám samotným může pomoci vidět a vnímat něco, co jsme doposud neznali.

Možná i vy sami znáte někoho kdo má autismus,
nebo jste se už setkali s takovým člověkem
a ani to nevíte.

Tak, či jinak, velmi nás potěší, pokud navštívíte naše stránky
a zjistíte, jak konkrétně lidé ze spolku pomáhají
a jak se můžete zapojit i vy.

Mýty a fakta o Autismu

Jedním z takových mýtů je například, že autisté neumí projevit cit.

Je to samozřejmě nesmysl a tito lidé prožívají city jako my, ovšem jejich projevy se různí. Musíme se proto učit, že jejich individualita a jedinečný projev často neodpovídá našim představám. Stejně jako učíme tyto jedince projevovat city a potřeby tak, abychom jim porozuměli, musíme se učit sami rozumět. Bez vzájemného „naslouchání“ to zkrátka nelze, a to je bohužel mnohdy obtížné. Boj rodičů s úřady a okolím je vyčerpávající a mnohdy i marný. Nepochopení, se kterým se musí denně potýkat i při tak běžných věcech jako je procházka v parku, či nakupování v obchodě je často až zarážející a vysvětlení rodiče, že má dítě své speciální potřeby, někdy nestačí.

"Děkujeme Vám za váš zájem dozvědět se více, třeba i to že dítě, které se na první pohled neumí chovat a „zlobí“ ve Vás příště nevyvolá opovržení nad nezvládnutou rodičovskou výchovou, ale přiměje Vás zapojit více empatie a dodáte tak optimismus těm, kteří jej potřebují".

Miroslava Biegunová, ředitelka FOR HELP s.r.o.

"Snahou o pochopení a porozumění druhým lidem ale i sobě, přináší jisté odpovědi a mnoho dalších otázek. Jednou z nich je: Jak těmto lidem pomoci prožít spokojený a plnohodnotný život?

Na tuto otázku se společně s For Help snažíme odpovědět v naší Nadaci Z + M a kromě otevírání témat s Autismem spojených, podpoříme jejich provoz darem 30 000 Kč".

FOR HELP s.r.o.
FOR HELP – Autismus z.s.